RSS
 

KECERDASAN MINDA DAN OTAK MELALUI EXAMO

06 Jan

SENARIO EXAMO

MENURUT penyelidikan yang dijalankan oleh dua orang penyelidik neurosains, Prof. Roger Sperry dan Prof. Robert Ornstein, otak kiri dan kanan mempunyai tungsi yang agak berbeza.

Penyelidikan yang dijalankan oleh saintis lain kemudian daripada mereka juga menunjukkan keputusan yang sama.

Otak kanan berfungsi dalam hal-hal yang belum konkrit dan masih kabur. Termasuk dalam medan fungsi otak kanan ialah aspek bentuk dan pola, manipulasi, ruang, ritma dan apresiasi muzik, imej dan gambaran, imaginasi, khayalan, rentak lagu dan sebagainya. Oleh itu otak kanan digelar sebagai otak seni.

Sementara fungsi otak kiri pula dikaitkan dengan hal-hal yang sudah konkrit, sudah ada bentuk. Ini termasuklah dalam aspek-aspek bahasa dan formula matematik, logik (rnantik, taakulan), nombor, sekwens, lineariti, analisis, seni kata lagu dan sebagainya. Otak kiri digelar otak sains.

Ada pendapat mengatakan orang Melayu terutamanya lebih cenderung kepada hal-hal kesenian dan mengabaikan persoalan berkaitan Matematik dan Sains. Maknanya orang Melayu lebih menggunakan otak kanan daripada otak kiri. Fikiran orang Melayu lebih banyak merawang secara tidak berturnpuan. Tidak bersandarkan fakta kukuh.

Mungkin hanya dalam masyarakat Melayu sahaja di mana serba serbi boleh dikaitkan denganseni: senisilat, senilakon, senikata, senipahat, senitari, seni pertukangan, seni muzik, seni ukir dan pelbagai seni lagi.

Sesuatu yang seni mesti bersifat halus. Halus itu lambang kecantikan dan keindahan. Seni itu begitu sulit hendak diberikan tafsiran dan garis panduan yang tepat. Ia lebih merujuk kepada rasa hati sendiri. Terlalu subjektif.

Orang Melayu boleh berbual berjam-jam di warung dengan hanya secawan kopi, misalnya perkara atau subjek yang dibualkan itu terlalu pelbagai sehingga tidak berkesudahan. Tiada dahulu dan tiada akhirnya. Istilah yang digunakan untuk perbuatan berbual begini ialah berborak.

Berborak boleh jadi bermaksud bohong. Mungkin itu sebabnya pelajar Melayu dikatakan lemah dalam mata pelajaran matematik dan sains jika dibandingkan dengan pelajar bukan Melavu. Mungkin ini pandangan secara rambang sahaja. Sebab Matematik dan Sains berdiri atas asas yang berfakta.

Fakta adalah hujah yang ku­kuh. la memerlukan penuh tum­puan. Fikiran dan tenaga. Tidak boleh diambil mudah. Matematik dan Sains memerlukan penglibatan otak kiri yang lebih. Disinilah rnungkin kelernahan yang terdapat pada orang Melayu lebih menggunakan otak kanan daripada otak kiri, sehingga otak kiri dalam keadaan terbiar dan kurang berfungsi.

Jika hal ini benar untuk mengaktif dan memajukan semula otak kiri, maka ia hendaklah dirangsang.

Bagaimana Merangsang Otak Kiri.

Mula-mula sekali kita kenalah berani untuk mengubah sikap yang kurang sesuai dengan keperibadian orang Matematik dan Sains. Biasa kita dengar dalam bualan orang melayu kata-kata begini “Jangan berkira sangatlah”, atau “cincai sajalah” atau “Lebih kurang sudahlah” atau Agak-agak jadilah.”

Semua kata-kata begini menanda­kan begitu simplistiknya pemikiran orang berkenaan. Begitu lurus sampai ke tahap bodoh. Jika kita mahu menjadi lebih cemerlang, dalam Matematik dan Sains, kita kena lakukan perubahan

Kita kena campakkan jauh-jauh kebiasaan yang sudah berakar umbi dalam budaya kita. Mulai sekarang kita kena berkira, kita tidak boleh buat cincai, kita mesti kira dengan betul dan tak boleh pakai agak-agak sahaja.

MATSA untuk pelajar lemah Matematik dan Sains

Mungkin pelbagai usaha telah dilakukan oleh ibu bapa untuk meningkatkan prestasi pelajaran Mate­matik dan Sains anak mereka. Jika ada perubahan. sekalipun ia mungkin sedikit.

Sekarang ibu bapa tidak perlu lagi bimbang kerana ada rumusan khas yang disediakan dari telur burung unta yang dapat membantu memajukan anak dalam mata pelajaran Matematik dan Sains serta mata pelajaran lain. Secara tidak langsung ia dapat mem­bantu anak mencapai kejayaan dalam peperiksaan.

Setelah mengkaji keistimewaan yang terdapat pada kulit telur burung unta (Calfarea Carbanica Ostrearum), Pakar Perubatan Homeopati , Prof Dr. Azizan Haji Ismail telah berjaya merumuskan suatu formula nutrisi dengan mengguna pakai kaedah pengilangan menurut farmakopia homeopati bagi membantu kanak-kanak dan pelajar agar lebih senang menguasai pelajaran Matematik, Sains dan juga pelajaran lain. i I

Formula nutrisi Dr. Azizan ini akan mendatangkan suatu harapan dan semangat baru di samping mening­katkan prestasi pelajar dalam mata pelajaran yang dirasakan sangat payah. Formula nutrisi Dr. Azizan dina­makan MATSA. Harus diingat MATSA bukan sejenis ubat. Ubat digunakan untuk merawat penyakit tetapi kele­mahan dalam Matematik dan Sains bukanlah merupakan suatu penyakit. Dengan itu ia tidak mungkin akan memudaratkan kita. MATSA dirumus menggunakan bahan baku lain terma­suk ekstrak getah pokok Ipoh yang telah dinyahkan ketoksikannya dan diperkuatkan melalui kaedah pencair­an bersiri. Formula nutrisi MATSA disediakan menurut ilmu pengilangan berpandukan farmakopia homeopati yang Dr. Azizan pelajari di Jerman Barat pada tahun 1984.

Sewaktu Dr. Azizan menjadi pendidik dan terlibat dengan kerja-­kerja peperiksaan dengan Lembaga Peperiksaan Cambridge dan Lembaga Peperiksaan Malaysia, beliau telah membuat penelitian bahawa pelajar Melayulah yang menghadapi masalah dalam mata pelajaran Matematik dan Sains berbanding bangsa lain. Sebab itulah Dr. Azizan menghasilkan MATSA yang dirumuskan khusus untuk pelajar Melayu.

Pulihkan Semangat

Rumusan MATSA didapati sangat berfaedah kepada pelajar yang mem­punyai ciri dan sifat berikut iaitu rasa bimbang, takut, was-was dan terlalu resah pada waktu petang, takut ditimpa kemalangan, sakit atau gagal peperiksaan.

Ia juga sesuai kepada mereka yang pelupa, tidak bersemangat untuk belajar, anak yang degil, malas, pemarah, sensitif kepada apa sahaja dan tidak boleh bising-bising. Tidak suka dihampiri atau disentuh oleh sesiapa pun termasuk ahli keluarga sendiri, tak sabar menunggu atau menanti, suka berontak dan tidak mengikut perintah ibu bapa.

Selain itu, MATSA baik untuk mereka yang berperasaan sensitif atau mudah tersentuh, memendam perasa­an marah, sakit kepala dan pening­-pening kerana panas matahari, terlalu banyak berfikir sehingga menimbul­kan sakit kepala, pelupa mengenai hal­-hal yang lepas dan takut waktu malam.

Nutrisi Minda Sejak Dalam Kandungan

Prof. Dr. Azizan Ismail merumuskan satu formulasi khusus bagi ibu mengandung seawal kandungan 3 bulan. Rumusan yang diberi nama SALINDAH ini bukan sahaja membekalkan nutrisi untuk minda cergas sejak bayi malah ianya juga berfungsi memudahkan proses bersalin.

Tiada Kesan Buruk

Munurut Prof. Dr Azizan lagi, MATSA bukanlah ubat. la rumusan biasa berasaskan sains homeopati dan tidak meninggalkan kesan sampingan atau kesan buruk. Ini adalah suatu ikhtiar untuk menolong mereka yang memer­lukannya. Kajian menunjukkan kesan sangat baik terhadap mereka yang menggunakannya.

Share/Save/Bookmark

 
 

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply